Vijenac 777 - 778

Matica hrvatska

JASTREBARSKO  – DOGAĐANJA U PROSINCU

Literarna ostvarenja i glazbene obljetnice u Jaski

OMH u Jastrebarskom

Ogranak MH u Jastrebarskom može se podičiti zanimljivim prosinačkim događanjima. U velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko 3. prosinca predstavljena je knjiga Ina otkriva zavičaj Klementine Škrabe, u nakladi Kreativnog studija Zvrk, u suradnji s jaskanskim Ogrankom Matice hrvatske i Kazalištem Škrabe. Peta knjiga Klementine Škrabe, predsjednice jaskanskog ogranka, umjetničke voditeljice Kazališta Škrabe i odnedavno članice Društva hrvatskih književnika, zamišljena je kao svojevrsni turistički vodič za djecu i mlade kroz jaskanski kraj. Grafičku pripremu i ilustracije knjige potpisuje Vesna Marinić, a lekturu i korekturu Margareta Škrabe.

 

Gradsko pjevačko društvo Javor koncertom proslavilo 10. obljetnicu djelovanja

Na poleđini knjige piše: „Ova knjiga kroz priču o Jastrebarskom i jaskanskom kraju (Krašić i Pribić, Žumberak, Pisarovina te Klinča Sela i Okić) oda je mirnom životu na ladanju, upozorava na važnost malih stvari i sitnih radosti, slavi ljubav prema prirodi, ljepoti, životinjama i ljudima, a pritom ukazuje na vrijednosti malog grada u odrastanju i životu svakog njegovog stanovnika.“

O vrijednosti predstavljene knjige govorili su školska knjižničarka Osnovne škole Klinča Sela i donedavna voditeljica županijskog stručnog vijeća osnovnoškolskih knjižničara Zagrebačke županije Sanja Šušnjara Raić, akademik i teatrolog Boris Senker te legendarni jaskanski glumac Želimir Hrković. Ugledni kazališni redatelj Želimir Mesarić zbog bolesti nije mogao sudjelovati u programu pa je njegovo pismo o Ini i Klementini pročitala glumica i potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Ornela Rodić.

 

Autorica Klementina Škrabe
sa svojom novom knjigom / Snimio Matija Grgas

U programu predstavljanja knjige sudjelovali su glumci Kazališta Škrabe, Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem prof. Ive Barač, KUD Lipa Slavetić, pjevači i gitaristi Marijan Bingula i Filip Grgas te pjesnik Josip Bakalas iz pribićkog Dola, a kroz program su vodile glumice Kazališta Škrabe Jana Valečić i Maja Žalac.

Autorica je zahvalila svojoj obitelji, najbližim prijateljima i suradnicima u radu na knjizi te naglasila: „Ova knjiga posvećena je meni jako dragim ljudima kojih više nema, ali knjige su tu kako bi sjećanja na posebne ljude, mjesta i događaje živjela zauvijek.“

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom 5. prosinca pripremio je u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko program 10 (148) godina Javora, posvećen Gradskom pjevačkom društvu Javor koje ove godine slavi deset godina kontinuirana djelovanja u sklopu jaskanske Matice, ali i 148 godina od osnutka.

Javor je osnovan davne 1875. te je najstarije kulturno-umjetničko društvo šireg jaskanskog kraja. Kako bi proslavili veliki jubilej, jaskanski matičari i javoraši pripremili su svečani koncert Javora i gostiju te o izložbu o povijesti društva u proteklih 148 godina. Zborom je na koncertu dirigirala Iva Barač, ravnateljica Glazbene škole Jastrebarsko. Izložbu o povijesti Javora jaskanska Matica ostvarila je u suradnji s Gradskim muzejom Jastrebarsko, a izložbu su uz pomoć mnogih suradnika pripremile kustosica jaskanskog muzeja Jelena Škrabe i Dunja Čop, suautorica buduće knjige o povijesti Javora. Izložba se može razgledati u Glazbenoj školi do kraja 2023.

Kroz program i kroz povijest Javora vodili su mladi matičari i glumci Kazališta Škrabe: Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Ornela Rodić, Maja Žalac, Andrija Ferko, Ivan Zoretić, Tara Terihaj i Nika Valečić. Kao glazbeni gosti nastupili su gitaristi i pjevači Marijan Bingula i Filip Grgas, mladi pjevači Ljubica Nikolić i Marin Bulić uz klavirsku pratnju Elizabete Skobe Barbir te profesori Glazbene škole Jastrebarsko Emil Gabrić (violina) i Mirella Petković (violončelo).

Pozdrave prisutnima te čestitke slavljeniku Javoru uputili su potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel te biskup Križevačke eparhije, a neko vrijeme i dirigent Javora Milan Stipić. Na kraju programa predsjednica OMH u Jastrebarskom i pjevačica Javora Klementina Škrabe posebno je zahvalila dirigentici Ivi Barač te je uz prigodne darove predstavila sve pjevačice i pjevače.

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak